Rioolvis

Op dit moment is het in Cambodja het regenseizoen. En als het hier regent, dan REGENT het hier ook!! Binnen no time staan de straten blank en wat de eerste dag nog leuk is, wordt de tweede dag vervelend en de derde dag haast ondragelijk. De vuilnis die rond zwemt op straat komt namelijk tot leven.. Ook op de kleuterschool is het na iedere regenbui weer feest. Het riool zit al maandenlang verstopt en ondanks eerdere ondanks pogingen om deze te ontstoppen loopt de tuin na iedere regenbui weer vol met regen en riool water.

Toch komt het hebben van een moeras in je voortuin ook met voordelen; af en toe komt er namelijk een vis door het riool zwemmen, zo de tuin in! De leerkrachten zien hier meteen een potentiële lunch in. Eén van hen rent dan op zijn blote voeten het water in om de vis met zijn handen te vangen. Na de vis met een klap op zijn kop tot rust te hebben gebracht gaat deze direct de pan in om vervolgens een kwartiertje later op je bord te verschijnen. Of ik ook wat lust? Nou ben ik niet vies van een visje, maar eentje die is grootgebracht in het riool, dat gaat me toch wat te ver.. Verder verschaft ons moeras ook kikkers en hebben de mango bomen er nog nooit zo goed bijgestaan.

Ondanks dit alles zie ik ons moeras toch liever zo snel mogelijk door het rioolputje verdwijnen. Helaas gaat dat allemaal niet zomaar hier. Onze overburen hebben afgelopen jaar hun eigen riool laten maken, maar tegelijkertijd ons riool geblokkeerd. Inmiddels ligt er een dikke laag beton overheen. Toen ik afgelopen week eens langs ging om te kijken of we hier een oplossing voor konden vinden wisten ze natuurlijk nergens vanaf. Het was duidelijk dat we geen toestemming kregen om te gaan graven en dit betekent dat we het eeen stukje hogerop moeten gaan zoeken. Om het riool te laten maken moeten wij eerst toestemming krijgen van het zogenaamde dorpshoofd hier. Een aantal jaar geleden zat zijn kleinzoon op onze kleuterschool en hopelijk is hij ons nog niet vergeten. Daarnaast zal de huiseigenaar van de school langs moeten komen om hier samen met de overburen en het dorpshoofd uit te komen. Dit alles zal nog wel even duren en verlopig kunnen we dus nog even genieten van de rioolvis 😉

Justin Bieber-look

Vanmorgen keek ik in de spiegel en wat ik zag beviel me niet. Mijn ontplofte kapsel vertelde me dat ik een knipbeurt nodig had, en snel! Nu heb ik altijd al een hekel gehad aan naar de kapper te gaan. Vroeger moest ik vanuit Bodegraven op de fiets naar Reeuwijk van mijn moeder. Daar zat namelijk de goedkoopste kapper. Een zwijgzame man, zuinig met z’n woorden. Tijdens mijn 20 minuten durende knipbeurt sprak hij slechts drie keer: “Ga zitten Paul”. Nee, geen Paul, dat is mijn vader (die moest daar uiteraard ook heen van mijn moeder). “Kort?” Ja graag, want dan was ik er voorlopig even vanaf. En tenslottte, waar het allemaal om ging: “Da’s dan 7,50 graag”.

Vandaag ging het allemaal wat anders. Het kapperszaakje op de lokale markt aan de rand van Phnom Penh is behangen met posters van popsterren, movie stars, voetballers en andere beroemdheden. Je vindt er standaard Leonardo di Caprio, Justin Bieber en Ronaldo tussen. Verder hangen er foto’s van Cambodjaanse en Koreaanse popsterren waarvan je niet weet of het mannen of vrouwen zijn. Gezien het feit dat ik bij een mannenkapper zit zullen het toch wel mannen zijn. Veel make-up, lange lokken haar en nooit eerder vertoonde kapsels. Als ik mij met hen vergelijk zit mijn haar nog niet eens zo gek! Misschien had ik toch nog even kunnen wachten met een knipbeurt. Daar is het nu te laat voor, het is tijd voor de stoel..

Het is de bedoeling dat je 1 van de posters kiest zodat de kapper vervolgens je haar kan knippen in hetzelfde model als de beroemdheid op de poster. Mijn kapper is alles behalve zwijgzaam en begint meteen een heel gesprek. Ook noemt hij me geen Paul, maar Justin. Dit omdat ik zojuist voor het Justin Bieber kapsel ben gegaan.
Wanneer je last hebt van een laag zelfbeeld, zou je eens moeten overwegen om hier naar toe te komen. Van de ‘no-body’ die je in Nederland was, verander je hier direct in een ‘super star’. Of je er nu uitziet als Ronaldo of Marco, de Cambodjanen zien het verschil niet en vinden elke westerling met een blanke huid prachtig!
Vandaag knipt de kapper dus geen Marco, maar ‘look alike’ Justin Bieber.. Na een knipbeurt van 10 minuten, en een heleboel vragen verder, zie ik geen enkele overeenkomst tussen mijn haar en dat van Justin, maar de kapper is er tevreden mee.

Ondertussen zijn ze ook aan Gideon begonnen. Gideon houdt van lang haar, dus ik vraag de kapper of hij de zijkant wat korter kan knippen en het bovenop iets langer kan laten. De kapper die waarschijnlijk nog nooit in zijn leven blond haar heeft geknipt gaat ijverig aan de slag. Ik schrik toch wat als ik zie dat  hij de ene kant van Gideon’s hoofd zo goed als kaal scheert. De andere kant laat hij tot mijn verrassing lang en ook aan de achterkant gaat er niets af. Gideon heeft dus nu 1 kant kaal, 1 kant lang en een soort ‘Haags matje’ in zijn nek. Gideon vindt het wel wat, maar ik ben bang dat als we zo thuis komen we direct terug gestuurd worden door Pauline. In mijn beste Khmer vraag ik de kapper om het overal wat korter te knippen. Ik herhaal dit nog twee keer, maar de kapper negeert me totaal. Verstaat hij mijn Khmer nou niet of wat? Tenslotte trekt hij het kleedje van
Gideon af en zegt ‘klaar’! Wanneer ik hem nogmaals vraag om het wat gelijker te knippen zegt hij, ‘Nee, zo is het mooi, we laten het zo!’.

Wanneer we in Nederland zouden wonen zou ik in protest zijn gegaan, maar in Cambodja vinden ze wat ik niets vind, juist prachtig. Dus vooruit maar. We rekenen af, 1 euro per persoon. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen in Nederland. Daar kan zelfs de kapper in Reeuwijk niet tegenop en dan heb je nog een Justin-look ook!